Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie:

Ha a munkadarab fala elég vastag, akkor közvetlenül vághat bele menetet, ha ez nem megoldható, akkor felhegeszthet egy anyát, de mindkettőnél kényelmesebb, gyorsabb és tisztább megoldás a dodanya használata.

A hegesztéssel alapvetően a következő problémák vannak:

  1. Van ahol a hegesztés technikailag nem megoldható pl. fa vagy műanyag közelében, robbanásveszélyes környezetben…
  2. A hőterhelés miatt megváltozik az anyag szerkezete; a felületkezelés leég; rozsdamentes munkadarab esetén, a rozsdamentesség megőrzése érdekében pácolni kell a felületet…
  3. Szakértelem-, munka- és eszközigényes, “macerás”
  4. Ha a munkadarab hátoldala nem hozzáférhető, akkor csak a külső felületre hegeszthetünk, ami további problémákat hoz magával…
Mikroperemes dodanya
A dodanya használata egyszerű…

A dodanya úgy működik, mint egy popszegecs. A feje a furat peremén feltámaszkodik, a popszegecs kiszakadó szárát pedig, a behúzó szerszám menetes szára helyettesíti. Behúzáskor a dodanyát a nyitott állásban lévő behúzó szerszámra kell ütközésig felcsavarni úgy, hogy a húzószár menete kb. 1 mm-t lógjon túl a dodanyán. Ezután a szerszámon lévő dodanyát az előkészített furatba kell helyezni. A szerszám összezárásakor a lemez másik oldalán a dodanya kiperemeződik és bezömül a furatba. A szerszám kicsavarása után visszamaradó menethez lehet csavarral bármit rögzíteni.

Dodbehúzó
A behúzó szerszám beállításának elmélete

Akkor megfelelő a dodanya behúzása, ha az egyenletesen a furatba zömül. Ezt úgy tudjuk helyesen beállítani, ha néhány teszthúzást végzünk. Teszteléskor a húzószár túllógását és az útját állítjuk be. Ha túl hosszú úton mozog, akkor a menet kiszakad, ha túl rövid a behúzószár útja, akkor a szegecsanya elforog a furatban. Az elfordulás megakadályozására készülnek, elfordulás ellen védett, rovátkolt szárú dodanyák. Léteznek kalibrálható behúzó szerszámok, ezeken a próba során jónak bizonyult érték könnyebben beállítható. Ezután hiba nélkül, gyorsan folytatható a munka. Teszteléshez optimális esetben 1-3 db dodanyát használunk fel.

Dodanya méretezése

Az átmérő mellett megadják, hogy milyen összeadódó vastagságú lemezbe lehet a dodanyát behúzni. Fentieken túl a megfelelő előfúrás is nagyon fontos mozzanat, amely meghatározza a művelet sikerességét. Akkor jó a furat mérete, ha a dodanya könnyen és passzentosan illeszkedik a furatba.

Zárt dodanyák
Dodanya típusok:

Anyaguk szerint léteznek alumínium, acél és rozsdamentes acél szegecsanyák. Alumínium dodanyával könnyű dolgozni, de az alumínium menetet korlátozottan lehet terhelni. A rozsdamanetes dodanyák behúzásához viszont komoly fizikai erő szükséges. Kézi erővel M8-as, legfeljebb M10 es méretig lehetséges a használatuk, de ha sok dodanyát kell behúzni, akkor pneumatikus behúzó szerszám használata javasolt.

Fejkialakítás szerint létezik normál, süllyesztett fejű és mikroperemes változat. A süllyesztett fej és a mikroperem azt a célt szolgálja, hogy az anya ne emelkedjen ki a munkadarabból.

Nyitott és zárt dodanyák: hihetetlen, de a zárt dodanyák vége zárt, így a munkadarab belsejét megvédhetjük a szivárgó nedvességtől.

A behúzóanya (Dodanya) használata:

A előírtaknak megfelelően beállított szerszám behúzószárára tekert dodanyát ütközésig az előre elkészített furatba illesztve, a szerszám segítségével addig kell húzni, amíg az anya fala – elfordulás biztosan közrefogva a hordozófelületet – ki nem peremeződik a hüvely felőli oldalon. A húzószár kitekerése után tetszőleges típusú, megfelelő méretű csavar alkalmazásával lehet a kívánt tárgyat rögzíteni.

Dodanya behajtás