Kobaltos fúrószárak használata

Alapszabály, hogy a forgácsleválasztás csak akkor lehetséges, ha a szerszám anyaga keményebb, mint a munkadarabé. Ebből következik, hogy minél keményebb anyagot szeretnénk megmunkálni, annál keményebb szerszámra lesz szükségünk. Saválló acélokhoz például kobaltos fúrót javaslunk, amely annyira kemény ötvözet, hogy simán megbirkózik még a szívós saválló acélokkal is.

Azt sem árt tudni, hogy minél keményebb a szerszám annál ridegebb, vagyis lassan kopik, de könnyebben is törik. Ez különösen azért szomorú, mert a keményebb szerszámok drágábbak is.

Fémfúrók csoportosítása

Szerszámacél fúró

Szerszámacél fúrók

Ezek a fekete színű magas széntartalmú acél ötvözetből készülő, párszáz forintos szerszámok műanyagok, fa, pozdorja és lágy fémek (réz, alumínium, és a lágyabb szénacélok) fúrására használhatók. A szerszámacél fúrókat alacsony áruk teszi vonzóvá.

Gyorsacél fúró

Ötvözött gyorsacél fúrók

A magas széntartalom mellett krómmal (4%), molibdénnel (5%), wolframmal (6%) és vanádiummal (2%) ötvözik. Az ötvözet ezüstszínű, 63-64 HRC* keménységű. Ezekkel a szerszámokkal keményebb acélt, pl szerszámacélt is fúrhatunk. Tartósabbak, mint a szerszámacél fúrók. Fém fúrása közben a megfelelő hűtésről gondoskodni kell. Fúró üregelő spray-vel, vagy valamilyen olaj használatával.

Kobaltos gyorsacél fúró

Kobalttal ötvözött gyorsacél fúrók

A nehezen forgácsolható, szívós, kenődős erősen ötvözött rozsdamentes, vagy saválló acélok megmunkálásához már komoly szerszámra van szükség. Ezért a gyorsacél ötvözetet, még 5% kobalttal egészítik ki. A végeredmény egy fényes bronzszínű ötvözet. A kobalt rendkívül jó hővezető a forgácsoláskor keletkező hőt a kobaltos ötvözet gyorsan elvezeti a szerszám élétől, ezzel jelentősen csökkenti a kopást. A kobaltos gyorsacél nagyon kemény anyag (65-66 HRC) kőzet és falazat fúrásának kivételével, gyakorlatilag bármilyen anyag megmunkálható vele, így korunk embere majdnem olyan széles körben használhatja, mint őseink tették a kőbaltáikkal.

A nagy keménységgel sajnos együtt jár a ridegség. Ezért ha kézből fúrunk kobaltos fúróval, akkor óvatosan kell bánni vele, mert oldalirányú erők hatására könnyen törik. Ha lehet, akkor inkább oszlopos fúrógépet használjunk! Fémek fúrásakor érdemes gondoskodni a megfelelő hűtésről. Üregelő spray használatával a kobaltos fúró élettartama megnövelhető.

8% kobalttal ötvözött gyorsacél fúrók

Ezeket a 67-68 HRC keménységű szerszámokat, a kimondottan nehezen forgácsolható fémekhez titán, nikkel ötvözetekhez gyártják.

*Rockwell féle keménységmérés: A keménység mértékét úgy határozzák meg, hogy egy 120 fokos csúcsszögű gyémántkúpot, megadott erővel, milyen mélyen lehet a mérendő anyagba nyomni. Mértékegysége a HRC.

Az optimális fúrási fordulatszám kiválasztásához itt talál segítséget: A megfelelő fordulatszám kiválasztása rozsdamentes acél fúrásakor